BMX is een relatief jonge discipline binnen de wielersport. De sport ontstond toen Amerikaanse fietscrossers met hun kleine fietsen motorcrossbanen opzochten en sprongen maakten. BMX betekent dan ook Bicycle Moto Cross (de ‘X’ staat voor Cross). Toen de sport in de jaren '80 vanuit Amerika naar ons land overwaaide, ontketende dat een ware rage. In Nederland noemen we BMX ook wel fietscross. Sinds de Olympische Spelen van Peking 2008 is BMX een Olympische sport.

Hier een kleine video impressie van onze baan gemaakt door een van onze nederlandse BMX toppers Mitchel Schotman. Bekijk zijn filmpje

Ook gouden medaille winnaar van de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro Connor Fields was een aantal keren op onze baan om te trainen. Bekijk zijn filmpje

BMX Wedstrijden

BMX-wedstrijden rijd je op een baan vol hindernissen. Vergelijkbaar met een motorcrossbaan, alleen een stuk kleiner en korter. Een BMX-baan is meestal tussen de 300 en 500 meter lang. Om direct vanuit de start snelheid te maken, begin je op een startheuvel. Daarna volgen hindernissen als (dubbele) heuveltjes, kombochten en wasborden. Springend, sturend en zwevend bereik je uiteindelijk de finish. En dan heb je nog maar één ronde gehad. Een BMX-wedstrijd bestaat altijd uit meerdere rondes (manches). Per manche staan er maximaal acht rijders naast elkaar aan het starthek. De eerste vier rijders gaan door naar de volgende manche.

Cruiser vs Challenge

Wat is het verschil eigenlijk? Bij de cruiser klasse rijd je met 24 inch wielen en bij de challenge klasse met 20 inch wielen. Je kunt met een 24inch wiel alleen starten in de cruiser klasse en met een 20 inch wiel alleen bij de challenge. Beide groepen hebben dan ook hun eigen wedstrijdsoort. Elite (zoals Olympisch Kampioen Niek Kimmann) en Junior-rijders rijden altijd in de challenge (20 inch) klasse.

Olympische status

In juli 2003 heeft het Internationaal Olympisch Comité bekend gemaakt dat BMX de Olympische status heeft gekregen.
Tijdens de Olympische Spelen 2012 in Londen heeft Nederland een 3e plaats bij de vrouwen en een 4e en 5e plaats bij de heren weten te bemachtigen. En bij de Olympische Spelen in 2016 wisten we een 2e en 7e plaats te behalen bij de mannen en een 7de plaats bij de vrouwen. We doen dus bovenaan mee in de wereldtop! Vanaf 2021 (Tokyo) is ook BMX Freestyle een Olympisch onderdeel.
 

FCC Limburg Zuid

FCC Limburg Zuid was voorheen een onderdeel van TWC Maaslandster Zuid-Limburg maar is sinds 15 december 2021 een zelfstandige BMX vereniging. Onze clubleden maken gebruik van de BMX-baan en de faciliteiten van het Sportpark Strijthagen te Landgraaf.

De doelstelling van onze BMX vereniging is om onze leden op een veilige en sportieve manier te laten fietsen en hen te begeleiden om de sport, desgewenst, op wedstrijd niveau uit te oefenen. De sport is niet geheel zonder gevaar, vandaar dat een goede helm, handschoenen, speciale kleding en bescherming noodzakelijk zijn.

BMX is stoer voor jong en oud.

Hier een paar leuke filmpjes om te zien wat bmx eigenlijk is.

Stoer - BMX (Kindertijd KRO-NCRV)

HELLUP! BMX met Jelle van Gorkom | ZAPPSPORT

BMX Race - inspiration // 2021

Twee van onze clubtoppers: